Branie wina w Zielonej Górze? Winobranie

To nie takie proste w Polsce wino robić.
Winorośl, zanim wyda owoce nadające się do zrobienia wina, musi osiągnąć wiek minimum cztery, pięć lat od pierwszego owocowania. Aby osiągnąć taki wiek winorośle potrzebują otoczenia w temperaturze 8 stopni C. Kto szuka ten znajdzie, znalazł się więc taki region w naszej Polsce, gdzie wino znalazło swój dom. Okolice Zielonej Góry, może nie są na tyle stabilne aby odpalać tam profesjonalne winnice, jednak spokojnie wystarczą do upraw amatorskich.
Wyobraź sobie raj, gdzie na ulicy kupujesz świeże wino (wino wino). W pakiecie dostajesz kubeczki (kubeczki kubeczki). Za winklem znajdujesz korkociąg przypięty sprężyną do drzewa aby inni też mogli się obsłużyć. Inni już tam są, więc wznosisz toast za dobry początek ucztowania. Dalej  trafiasz do uśmiechniętej pani która w swojej budce serwuje podpłomyka z ziemniakami. Dzień Dobry. Jesteś w Zielonej Górze. Hasło dnia: Oszczędzaj wodę, pij wino! Można tak się szlajać bez końca.
Odkąd zawitałam w polskiej stolicy wina, wiem jak powinna wyglądać wzorowa promocja miasta. Choć nie jest doskonała doskonale promuje lokalne wyroby: wino, drożdżówki, smalec! Warto wiedzieć: Zieloną Górę w połowie pokrywa las, a w centrum wyrasta wzgórze pokryte winoroślą. Podczas mojej wizyty, starówka skryła się za rzędem targowych budek. Muszę więc wrócić aby obejrzeć ją w pełnej krasie. Pierwsze winne sadzonki pojawiły się przypadkiem, sąsiedzi widząc pnącze u sąsiada testowali zaszczepki u siebie. Tak jak plotka rozchodzi się drogą pantoflową, tak i winorośl rozrosła się okolicach. Metoda „na sąsiada”. Dzięki samopylności winorośli wystarczy posadzić jeden krzew, by uzyskać plon na własne potrzeby. Jeśli zaczniemy je regularnie przycinać, mamy uprawę amatorską.

pijwinoznak smalec

Bachus, postać Zielonej Góry, symbol boga winorośli. Podobno jest ich kilka, zdołałam poznać takich dwóch, przy Rynku i przy Palmiarni. Bachus w dom, wino w dom.
Wspólnym mianownikiem imprez miejskich jest rozprzedaż, odsprzedaż, wyprzedaż. Udany sezon zapewnia utrzymanie niejednej rodziny przez cały rok. Właściciele winnic zarabiają niewiele, bo niewiele produkują. Dlatego warto ich wesprzeć i skorzystać z wycieczek oferowanych w ciągu dnia. Każdy, kto choć trochę interesuje się procesem produkcji, [po]winien udać się na wycieczkę szlakiem winnic. Mnie udało się odwiedzić dwie i poznać gospodarzy. W progu powitała mnie pasja, naturalność i plony.
Warto wiedzieć:
Jeśli wybierasz się na imprezę otwierającą Winobranie i chcesz mieszkać w centrum – koniecznie zarezerwuj nocleg z dużym wyprzedzeniem. Podczas winnego wieczoru trudno złapać taksówkę.
Czy wiesz, że:
– Termin „toast” (łac. tostus) wprowadzili Rzymianie, którzy wrzucali do kieliszków z winem wina pieczywo tostowe, aby neutralizowało nieprzyjemne smaki i nadmierną kwasowość.
– Czerwonego wina nie powinno podawać się w towarzystwie, m.in. niebieskich serów, ryb czy mlecznej czekolady, nie ukaże wszystkich swoich walorów również z bardzo ostrym jedzeniem.
– Powszechnie wiadomo, że czerwone wino i czosnek mają właściwości zdrowotne. Nikt jednak nie wpadł na to by je ze sobą połączyć! Pomieszanie czerwonego wina z czosnkiem pozwala przygotować nalewkę, która będzie świetnym suplementem diety. Nalewka wzmocni odporność, pomoże zwalczyć choroby i będzie naturalnym detoksem dla organizmu.Wystarczą 3 łyżeczki dziennie!

gronokorko