Jak herbata to tylko z Cejlonu

Smakowanie herbaty to jeden z obowiązkowych punktów podczas zwiedzania Sri Lanki. Plantacje herbat znajdują się w centralnej części wyspy na wysokości ok. 2000 m nad poziom morza, w regionie o nazwie Nuwara Eliya.

Jest tu produkowana od 1890 roku kiedy znany dziś wszystkim z komercyjnej marki Lipton, sir Thomas Lipton, rozpoczął produkcję herbaty na wykupionych bankrutujących lokalnych plantacjach. Dziś jest to obowiązkowy dodatek do śniadania, zwykle serwowany z mlekiem i pieszczotliwie zwany „bed tea”.

IMG_4045 IMG_2806 IMG_4035 IMG_3892 IMG_3879

Do dzisiaj można zwiedzać zbudowaną przez Liptona fabrykę Dambatenne, jak i mniejsze fabryki lokalnych plantatorów. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w jednej plantacji docierają do nas paczkowane herbaty pod różnymi, konkurującymi ze sobą markami.

Mniej chlubna część tej historii to fakt, że przy zbiorach wykorzystywne są kobiety, pracujące za głodowe stawki. Żyją ze swoimi rodzinami w lepiankach położonych w bezpośrednim sąsiedztwie plantacji. Ze zdjęć może sie wydawać, że praca sprawia im wielka przyjemność Jednak to tylko pozory i uśmiech dla przybyszów i zwiedzających turystów. Ręczne zbieranie pojedyńczych listków przez dwanaście godzin dziennie i dźwiganie zbiorów w workach nie może należeć do łatwych.

Zobacz także